top of page
Writer's pictureChristos DvS /Fitness instructor

ΠΩΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ, ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΣΟΥ !!!

Σήμερα θα αναλύσουμε τον λόγο για τον οποίο δεν χάνεις κιλά με τίιιποτα...με τίιιιποτααα με ΤΙΠΟΤΑ όμως... Το καλοκαιράκι πέρασε, ελπίζω να μην είσαι από τα άτομα που λένε εντάξει την βγάλαμε και φέτος, του χρόνου πάλι ένα με δύο μήνες πριν βγούμε στις παραλίες να λιαστούμε θα κάνουμε διατροφή θα πάμε και σε κανένα γυμναστήριο μωρέ. Το να είμαστε και να φαινόμαστε υγιείς εμφανισιακά αλλά και εσωτερικά δεν είναι 100 μέτρα sprint, αλλά ένας μαραθώνιος που τον τρέχουμε μέχρι να δούμε τα κυπαρίσσια οριζοντίως χεχε. Πολλά με την εισαγωγή πάμε να δούμε 4 σημαντικούς λόγους για τους οποίους δε χάνεις κιλά και πως να το προσεγγίσεις διαφορετικά.



1)Τρώς περισσότερο απ’ότι «καίει» ο οργανισμός σου.


Ο ανθρώπινος οργανισμός καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας καταναλώνει θερμίδες για να λειτουργήσει, ανάλογα τις δραστηριότητες μας τις συνήθειες μας και τους στόχους μας δεν καίμε όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες θερμίδες οπότε είναι λογικό να μην τρώμε τις ίδιες ποσότητες φαγητού.




Το πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνεται την ημέρα βγαίνει με τον συντελεστή (basicmetabolicrate-βασικός μεταβολικός ρυθμός). Ένας γρήγορος υπολογιστής που μας δείχνει τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα σε συνάρτηση με τις φυσικές δραστηριότητες, την ηλικία και το ύψος μας υπάρχει στον γούγλη συγκεκριμένα εδώ (https://www.calculator.net/bmr-calculator.html). Όταν βάλουμε τα δεδομένα μας θα μας βγάλει τις θερμίδες που χρειαζόμαστε, εμείς όμως τι θέλουμε;;; Να χάσουμε κιλά!!! (μπράβο κάποιος το είπε που διαβάζει αυτό το άρθρο) οπότε τι πρέπει να κάνουμε??? (εδώ σας πιάνω αδιάβαστους αλλά εγώ είμαι εδώ) να είμαστε σε θερμιδικό ΕΛΛΕΙΜΜΑ δηλαδή πχ χρειαζόμαστε 1500 θερμίδες ημερησίως; εμείς θα καταναλώνουμε 1200 για να χάνουμε σταθερά λίπος χωρίς κίνδυνο απώλειας μεγάλης μυϊκής μάζας, δηλαδή θερμιδικό έλλειμμα.




2)Δε χάνω κιλά παρόλο που γυμνάζομαι.


Αυτό είναι υπέροχο που γυμνάζεσαι σέβεσαι το σώμα σου και σε βοηθάει στην ψυχική σου υγεία.Να ξεκαθαρίσουμε το ότι το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο αλλά μετά δεν προσέχεις την διατροφή σου κάνεις μια τρύπα στο νερό. Προπονείσαι νηστική, το να γυμναζόμαστε νηστικοί αυξάνεται η κατανάλωση οξυγόνου και νοιώθουμε περισσότερο εξαντλημένοι, επίσης πρώτα χάνουμε μυϊκή μάζα και πολύ αργότερα λίπος το οποίο δεν είναι το επιθυμητό. Δε κάνεις σωστές ασκήσεις, το να κάνεις διάδρομο μία ώρα, ελλειπτικό άλλη μισή δεν θα έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα στη ζυγαριά σου. Μελέτες χρόνων, έχουν δείξει ότι η άσκηση με βάρη κάνοντας ασκήσεις πολυαρθρικές όπως (deadlifts,squats,leg presses ) σαράντα λεπτά μας κάνει να χάνουμε περισσότερες θερμίδες όχι μόνο εκείνη την στιγμή αλλά και κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας καθώς αυξάνουν το μεταβολισμό μας απ’ ότι θα χάναμε με 2 ώρες διάδρομο.



ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ πριν πέσετε να με φάτε να ξεκαθαρίσουμε κάποιους μύθους(Δεν θα γίνετε μυώδεις περισσότερο από έναν άντρα αν κάνετε τέτοιες ασκήσεις, τα επίπεδα τεστοστερόνης σας δηλαδή η ορμόνη που μας δίνει την αύξηση της μυϊκότητας είναι παάρα πολύ χαμηλότερη από έναν άντρα οπότε μη φοβάστε ότι θα γίνεται ντερέκια . Και μη γελιόμαστε ρε κορίτσια για εμάς τους άντρες το ιδανικό σώμα είναι το λεγόμενο τρίγωνο με σίξ πάκ που το κυνηγάμε όλοι σαν το ιερό δισκοπότηρο, για εσάς τις γυναίκες τι είναι;; το σώμα με καμπύλες σωστά; ΑΝ νομίζετε ότι θα το κάνετε με διάδρομο και ελλειπτικό και με μερικές αντιστάσεις με ιμάντες συγνώμη που θα σας τη χαλάσω αλλά πλανάστε πλάνην οικτρά!


*Σημείωση Για ασκήσεις στο γυμναστήριο πάντα ζητάμε την βοήθεια ειδικών να μας δείξουν τον τρόπο ή κάνουμε μόνοι μας search στο youtubeπου εκεί θα βρούμε χιλιάδες βίντεο.



3) Δεν υπάρχει αρκετή κάλυψη μακροθρεπτικών στοιχείων.


Σκέφτεστε ωραία βρήκα τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνω μέσα στη μέρα, αλλά από που να προέρχονται αυτές οι ρημαδιασμένες θερμίδες; Οι θερμίδες χωρίζονται σε πρωτεϊνη, υδατάνθρακες, λιπαρά ,το κλειδί στο να χάσουμε κιλά είναι να έχουμε ισσοροπία σε αυτά τα τρία σε συνάρτηση πάντα με τους στόχους μας επιλέγοντας να κάνουμε τέσσερα με πέντε γεύματα την ημέρα και όχι για παράδειγμα ένα μεγάλο το μεσημέρι και ένα μικρό το βράδυ. Οι υδατάνθρακες μας δίνουν ενέργεια στη διάρκεια της ημέρας να λειτουργήσουμε, τα λιπαρά είναι κρίσιμα για τη δομή των κυττάρων και τη λειτουργία του εγκεφάλου και η πρωτεϊνη διατηρεί τους μύς, διεγείρει την κατανάλωση ενέργειας και αυξάνει τον κορεσμό.



Σημαντικό στο να φτιάξετε τη στρατηγική πρόσληψης του φαγητού σας κάθε ημέρα είναι το πόσες θερμίδες μας δίνει το κάθε γραμμάριο πρωτεϊνης, υδατανθράκων, λιπαρών( 1γρ πρωτεϊνης=4 θερμίδες, 1 γρ υδατανθράκων=4 θερμίδες, 1 γρ λιπαρών=9 θερμίδες). Το 45-65% των συνολικών θερμίδων μας πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες, το 20-30% από λιπαρά και το 10-30% από την πρωτεϊνη .


Μερικές πηγές υδατανθράκων είναι τα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όχι εξευγενισμένους ή απλούς υδατάνθρακες, αποφύγετε ζαχαρωτά κλπ, πηγές πρωτεϊνών είναι τα όσπρια, ολόκληρα αυγά και άπαχα κρέατα όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα. Πηγές λιπαρών είναι το αβοκάντο, μαύρη σοκολάτα, σπόροι chia,ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, καρύδια, αυγά.



4) Kάνε τις καθημερινές αλλαγές και μείνε επικεντρωμένη στο στόχο σου.


Οι αποτελεσματικές στρατηγικές για την απώλεια βάρους επικεντρώνονται στην πραγματοποίηση μικρών αλλαγών που θα μας διασφαλίσουν ότι τα παραπανίσια κιλά φεύγουν και μένουν μακριά μας. Όλοι μας από μικρή ηλικία έχουμε συνηθίσει τεράστια πιάτα γεμάτα με φαγητό, οι ειδικοί όμως γνωρίζουν ότι ο απλός έλεγχος της ποσότητας τροφής μας είναι από τους καλύτερους τρόπους για να χάσουμε βάρος, ακόμα και αν επιλέγετε τρόφιμα που είναι ως επί το πλείστον υγιεινά,αν τα τρώτε σε τεράστιες μερίδες είναι σίγουρο ότι σαμποτάρετε τους στόχους απώλειας βάρους. Εξασκήστε τον έλεγχο μερίδων κάθε μέρα και κάντε τον μετριοπάθεια και μέρος ζωής σας που δεν χρειάζεται καν να σκεφτείτε.




ΚΑΝΤΕ ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ εστιάστε σε όλα τα υπέροχα φαγητά που μπορείτε να έχετε και τις νέες συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε. Σχεδιάστε γεύματα και σνακ εκ των προτέρων και αποφύγετε τον μεγάλο κίνδυνο από τις αποφάσεις τελευταίας στιγμής που βασίζονται στην πείνα. Πείτε στον εαυτό σας πόσο απολαμβάνετε αυτό το μπόλ με τα βατόμουρα αντί να αποζητάτε ένα παγωτό.



Το παρών άρθρο έφτασε στο τέλος του, με μερικές συμβουλές και κατευθύνσεις για να έχετε επιτέλους το σώμα που ονειρεύεστε και ψυχική υγεία, εξάλλου λένε «το σώμα είναι ο ναός της ψυχής μας» για αυτό και πρέπει να το προσέχουμε. Επειδή είμαι ρεαλιστής να σας πω ότι εύκολοι δρόμοι δεν υπάρχουν ούτε παρακάμψεις, υπάρχει μόνο η υπομονή και η επιμονή στους στόχους μας, με πολλές αποτυχίες αλλά για να φτάσουμε στην επιτυχία περνάμε από τις αποτυχίες πρώτα, δεν πρέπει να μας ρίχνουν ψυχολογικά αλλά να μας κάνουν ποιο δυνατούς.


Να προσέχετε τους εαυτούς σας και να παραμένετε υγιείς και δραστήριοι.


Με εκτίμηση,

Christos DvS ,Fitness Instructor


135 views1 comment

1 Σχόλιο

Βαθμολογήθηκε με 0 από 5 αστέρια.
Δεν υπάρχουν ακόμη βαθμολογίες

Προσθέστε μια βαθμολογία
mariakalampoura
13 Νοε 2020

Ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές η διατροφή βοηθάει τώρα ειδικά που είμαστε σε καραντίνα!! Και όταν ανοίξουν πάλι τα γυμναστήρια οι συμβουλές αυτές πάνω στη γυμναστική θα είναι τέλειες!!

Μου αρέσει
bottom of page