top of page
Writer's pictureTonia Davetta

Ποιό στυλ διακόσμησης σου ταιριάζει?



Υπάρχουν πολλά στυλ πο να επιλέξεις για τη διακόσμηση του σπιτιού σου. Η επιλογή που θα κάνεις είναι καλό να απορρέει από την προσωπικότητα και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις σου.

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή αυτή παίζει επίσης το είδος της κατοικίας που έχεις (εξοχική, κύρια, μονοκατοικία, διαμέρισμα,

loft ....), η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται (βουνό, θάλασσα, αστικό περιβάλλον.....), όπως επίσης και η παλαιότητα και το σύστημα δόμησης της (κατασκευή από μπετόν, μεταλλική ή ξύλινη κατασκευή....). Εδώ αναφέρω μερικά από τα διάφορα στυλ που υπάρχουν και τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να πάρεις διάφορες ιδέες & να βρείς αυτό που σου ταιριάζει,γιατί έχουμε ξαναπεί και σε προηγούμενα άρθρα ,ότι γι'αυτό είμαι εγώ εδώ, βρε βρε κουτούτσικο για να σε βοηθάω(ελπίζω δλδ!).


Vintage

Αναφέρεται στην διακόσμηση με παλαιά αντικείμενα (κυρίως από το ’20 μέχρι το ’80), τα οποία έχουν αποκτήσει μία νέα αισθητική ίσως και χρηστική αξία. Συνήθως συνδυάζεται με έντονα βαθιά χρώματα ή επένδυση με έντονων χρωματισμών πλακάκια που μπορούμε να βρούμε σε παλαιά σπίτια. Ο όρος retro που χρησιμοποιείται επίσης με την ίδια έννοια αναφέρεται σε μία διακόσμηση που δείχνει παλιά ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.










Pop art

Ένα στυλ χαρακτηριστικό γνώρισμα του οποίου είναι τα πολύ έντονα χρώματα και οι αντιθέσεις τους καθώς και τα μοντέρνα μίνιμαλ έπιπλα. Η pop art που ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία και επεκτάθηκε στην Αμερική ουσιαστικά αποτελεί ένα κίνημα εμπορικής τέχνης που απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα της pop art είναι εικόνες από αμερικάνικα κόμικ και διάσημα πρόσωπα πάνω σε χρηστικά αντικείμενα, ακόμα και σε ταπετσαρίες ή πλακάκια.








Ethnic

Ethnic είναι το στυλ που περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία πολιτισμού και παράδοσης (στοιχεία παραδοσιακής τέχνης) από κάποιο ή κάποια μέρη του κόσμου. Έτσι μία ethnic διακόσμηση μπορεί να είναι μονοθεματική, δηλαδή να περιλαμβάνει αντικείμενα από μία χώρα του κόσμου ή ένα συγκεκριμένο μέρος (Μαρόκο, Ιαπωνία, Ινδία, Αίγυπτο...) ή να είναι πολυπολιτισμικού χαρακτήρα. Τα δικά μας νησιώτικα σπίτια αποτελούν δείγματα ethnic διακόσμησης.








Βιομηχανικό

Αποτελεί ένα ιδιαίτερο στυλ που είναι εμπνευσμένο από τους μεγάλους βιομηχανικούς χώρους και τα εργοστάσια. Κατά βάση αναφέρεται σε ενιαίους χώρους όπου επικρατούν τραχιές επιφάνειες κυρίως με μπετό και μέταλλο. Συνήθως μέσα σε βιομηχανικού στυλ χώρους υπάρχουν και πινελιές που παραπέμπουν σε εργοτάξιο ή τοποθετούνται βιομηχανικής παραγωγής αντικείμενα. Χαρακτηριστικό αυτής της διακοσμητικής τάσης είναι η αίσθηση του μη επεξεργασμένου και της εμφανής λειτουργίας. Εκεί συναντάμε εμφανείς εγκαταστάσεις (μπουριά εξαερισμού, σωληνώσεις στους τοίχους, καλώδια.....) και συχνά φθαρμένης όψης υλικά.







Ρομαντικό

Το συγκεκριμένο στυλ διακόσμησης περιλαμβάνει συνθέσεις με πολύ ανοιχτόχρωμα χρώματα όπως το ροζ, το γαλάζιο, το εκρού και κυρίως το άσπρο. Αυτά που συναντάει κανείς εδώ είναι retro σκαλιστά ξύλινα ή μεταλλικά με σχέδια, πολυέλαιους και floral μοτίβα σε ταπετσαρίες και υφάσματα. Έχει ένα ελαφρώς θηλυκό χαρακτήρα χωρίς όμως να προτιμάται εξ’ ολοκλήρου από γυναίκες. Το στυλ έχει τις ρίζες του στη Βρετανία και θυμίζει το είδος της διακόσμησης των μεγάλων σπιτιών της χώρας, όπου ήταν σύνηθες να βρείτε φθαρμένους καναπέδες και κουρτίνες, ξεθωριασμένα εμπριμέ και παλιά έργα ζωγραφικής.








Μοντέρνο

Η αρχή του μοντέρνου στυλ διακόσμησης βρίσκεται στη φράση “less is more” που υιοθετήθηκε από τον αρχιτέκτονα του μοντέρνου κινήματος Ludwig Mies van der Rohe, προκειμένου να εκφράσει τον μινιμαλισμό του μοντέρνου. Σε αυτό το στυλ κυριαρχούν οι απλές γραμμές, τα γεωμετρικά σχήματα, τα ασπρόμαυρα ή ουδέτερα χρώματα σε συνδυασμό με κάποιες πινελιές έντονων χρωμάτων κυρίως γραμμικές ή σε συγκεκριμένο σχήμα που σας στόχο έχουν τον τονισμό κάποιου δομικού στοιχείου. Αν επιλέξεις αυτό το στυλ διακόσμησης για το σπίτι σου, χρησιμοποίησε έπιπλα καθαρά γεωμετρικά και υλικά λεία και απλά, για την επένδυση των δαπέδων και των τοίχων.









Μπαρόκ

Το στυλ αυτό σε αντίθεση με το μοντέρνο, χαρακτηρίζεται από την πολυτέλεια, τη λάμψη, τα περίτεχνα σκαλίσματα και το μαξιμαλισμό. Χρησιμοποιεί έντονα έπιπλα και υπερβολικά διακοσμητικά στοιχεία. Συνήθως επικρατεί και η δραματική χρήση του φωτισμού. Ταπετσαρίες με έντονα μοτίβα, γυαλιστερές επιφάνειες, καθρέπτες, πολυτελείς πολυέλαιοι είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτού στυλ διακόσμησης.









boho

Ένα στυλ που είναι ιδιαίτερα τάση τον τελευταίο καιρό ,στην διακόσμηση αλλά και στο ντύσιμο θα πω εγώ.Χαρακτηρίζεται από γήινες αποχρώσεις του μπεζ, του καφέ ,της τερακότας κ.α.Σ'αυτό το στυλ διακόσμησης θα δεις στοιχεία από καλάμια ,μακραμέ,δαντέλες,λινά,καλάθια ,ψάθες ,βάζα από πηλό και παλαιωμένο μπρούτζο, σε ακανόνιστα σχήματα και άγριες υφές,έπιπλα στις αποχρώσεις του ανοιχτόχρωμου ξύλου ,διακοσμητικά λουλούδια όπως είναι τα στάχια και τα pampas grass.Aυτό το στυλ είναι θεωρώ πολύ αρμονικό και χαλαρωτικό και κατά την γνώμη μου θυμίζει καλοκαίρι στην εξοχή .(μόνιμα!)








Όποιο κι αν είναι το δικό σας στυλ,ή αν δεν έχετε κάποιο συγκεκριμένο ,σημασία έχει ότι το σπίτι μας, είναι ο χώρος μας ,η φωλιά μας, και το φτιάχνουμε όπως ακριβώς εμείς θέλουμε και μας κάνει ευτυχισμένους ,γιατί το σημαντικότερο από όλα ,είναι ότι όταν γυρνάμε στο σπίτι από μία εξοντωτική μέρα ,εκεί μέσα θα πρέπει να βρίσκουμε την χαλάρωση ,την αρμονία ,την γαλήνη!


 

Αυτά λοιπόν κι από εμένα ,

να προσέχετε & να αγαπάτε τους εαυτούς σας,

μέχρι την επόμενη φορά σας φιλώ



γουιθ λαβ Τ.



*Σου άρεσε το άρθρο?

δείξε μας την αγάπη σου, πατώντας την καρδούλα

ακριβώς από κάτω!


*Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή ,για να μαθαίνετε πότε ανεβαίνει ένα καινούργιο άρθρο!



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page