top of page
Writer's pictureTonia Davetta

8+1 φυτά ,που θα καθαρίσουν την εσωτερική ατμόσφαιρα του σπιτιού σου.



Αν τα φυτά δεν αποτελούν μέρος της διακόσμησης του σπιτιού σου,ή του γραφείου σου ξανασκέψου το!

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε ένα φυτώριο ή σε ένα ανθοπωλείο ,κάνε δώρο στον εαυτό σου ,ένα γλαστράκι με ένα φυτό ,κάνε στον εαυτό σου ένα δώρο φρεσκάδας ,υγείας.

Θα μου πεις ότι μπορεί και να τρελάθηκα ,ότι δεν μπορεί μία γλάστρα με ένα φυτό ,να είναι πηγή υγείας και φρεσκάδας!Κι όμως μπορεί!να προσφέρει στον χώρο σου μία καθαρή ατμόσφαιρα ,μία αίσθηση δροσιάς ,μία ωραία αισθητική αν θες.

Μα καλά θα μου πεις,εγώ δεν μπορώ να διατηρήσω ούτε κάκτο ζωντανό ,θα βάλω και φυτά μεσ'το σπίτι,χωρίς ήλιο,δεν είναι πολύυυυυ δύσκολο?Και ' γω έτσι έλεγα !μην ανησυχείς αφού μπόρεσα να κρατήσω φυτό ζωντανό εγώ ,τότε μπορούν οι πάντες!

Γι'αυτό είμαι εδώ βρε μη μου αγχώνεσαι ,έχω κάνει την ερευνά μου και σου προτείνω 9 είδη φυτών, για να τα προσθέσεις στον χώρο σου ,να σου φρεσκάρουν τον αέρα που αναπνέεις, να τα βλέπεις και να σου αλλάζει η διάθεση ,'όπως και συμβουλές για το πως να τα φροντίζεις.




1)Η Αρέκα:

τακτικά τα γυαλιστερά του φύλλα. Την άνοιξη και το καλοκαίρι ρίξε λίπασμα κάθε 2 βδομάδες.Και όσο για αυτά που λένε ότι φέρνει γρουσουζιά μεσ' το σπίτι,come on !το πιστεύεις?


areca palm




2)Φοίνικας:

Φροντίζει την ατμόσφαιρά σου αλλά θα πρέπει και εσύ να τον φροντίζεις σωστά. Χρειάζεται άφθονο νερό την άνοιξη και το καλοκαίρι και μια φορά τον μήνα λίπανση. Η ιδανική θερμοκρασία για αυτό το φυτό είναι οι 16-21 βαθμοί κελσίου, ενώ τον χειμώνα δεν πρέπει να εκτίθεται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 10 βαθμών. Του αρέσει ο ήλιος αλλά προτιμά τα ημι-ηλιόλουστα μέρη. Αν δεις το φύλλωμά του να ξεραίνεται και να γίνεται καφέ, σημαίνει ότι υποφέρει από ξηρασία.


φοινικας


3)Σανσιβέρια ή γλώσσα της πεθεράς.

Η Σανσιβέρια είναι ένα ανθεκτικό και όμορφο φυτό που χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα για να συντηρηθεί για αρκετό καιρό. Είναι η σωστή επιλογή φυτού για να προσθέσουμε φυσική φρεσκάδα στο εσωτερικό του σπιτιού ή γραφείου. Είναι πολυετές φυτό που φτάνει σε ύψος από 0,2-3 μέτρα ανάλογα με την ποικιλία. Είναι γνωστή και ως «Η γλώσσα της πεθεράς» λόγω της εμφάνισής της και «φιδόφυτο (Snake plant)». Φιλτράρει τοξικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, το τριχλωροαιθυλένιο, το βενζόλιο, η τολουΐνη και άλλες τοξίνες που απελευθερώνονται στον αέρα, από το μελάνι, τον αφρό ή τις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας. Είναι από τα λίγα φυτά που είναι ιδανικά για την κρεβατοκάμαρα καθώς έχει την ιδιότητα να παράγει οξυγόνο αντί για διοξείδιο του άνθρακα κατά την διάρκεια της νύχτας. Η Σανσιβέρια χρειάζεται φως αλλά όχι το απευθείας και έντονο ηλιακό φως το οποίο μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα. Θέλει φωτεινές θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα. Σε σκιερές θέσεις μεγαλώνει πιο αργά. Μπορεί να διατηρηθεί και σε εξωτερικούς προφυλαγμένους χώρους.

Πότισμα: Δεν χρειάζεται πολύ πότισμα καθώς έχει την ιδιότητα να αποθηκεύει νερό στα φύλλα της. Το χειμώνα θέλει πότισμα περίπου 1 φορά τον μήνα, ανάλογα τις συνθήκες του χώρου και το καλοκαίρι λίγο πιο συχνά. Όταν πρόκειται να την ποτίσεις έλεγξε πρώτα αν το χώμα γύρω από τις ρίζες του φυτού έχει στεγνώσει. Αν είναι υγρό δεν ρίχνεις άλλο νερό γιατί θα προκαλέσει ζημιά στο φυτό. Χαρακτηριστικό του υπερβολικού ποτίσματος είναι το λύγισμα των φύλλων. Η ιδανική θερμοκρασία για την σωστή ανάπτυξή της είναι οι 18-27οC. Την Σανσιβέρια όπως και όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου πρέπει να τη κρατάς μακριά από πηγές θερμότητας και κρύα ρεύματα αέρα.Είναι ένα από τα αγαπημένα μου φυτά!

σανσιβέρια




4)Χλωρόφυτο: Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και γι αυτό είναι η πιο καλή επιλογή για εκείνους που δεν έχουν χρόνο. Φυτεύεται και αναπτύσσεται εύκολα ενώ απορροφά όλα τα χημικά που ψεκάζεις για να καθαρίσεις το σπίτι.


χλωρόφυτο

5)Φίκος: Ένα ακόμη φυτό που καθαρίζει τον αέρα είναι ο φύκος, ίσως το πιο δημοφιλές μίνι δέντρο στον κόσμο. Κατά μέσο όρο φτάνει τα 60 εκ. με 120 εκ. Τοποθετησε τον σε μέρος φωτεινό ή ημισκιερό και μην του αλλάζεις θέση. Χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία δωματίου και μέτριο πότισμα την άνοιξη και το καλοκαίρι και λιγότερο νερό το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Προσοχή να μην ξεχνάς να αδειάζεις το νερό όταν λιμνάζει στο πιατάκι. Ράντισε και καθάρισε τακτικά τα γυαλιστερά του φύλλα. Την άνοιξη και το καλοκαίρι ρίξε λίπασμα κάθε 2 βδομάδες.Και όσο για αυτά που λένε ότι φέρνει γρουσουζιά μεσ' το σπίτι,come on !το πιστεύεις?


φίκος


6)Σπαθίφυλλο: Ένα πανέμορφο και ανθεκτικό λουλούδι που μας έρχεται από τη Χαβάη. Απορροφά αμμωνία ,βενζίνη ,φορμαλδεΰδη και τριχλωροαιθυλένιο(μη με ρωτάς τι είναι αυτά από ειδικούς τα είδα και γω!). Τα σπαθίφυλλα ανθίζουν το καλοκαίρι και προτιμούν την σκιά και την υγρασία αλλά όχι πολύ υγρό χώμα. Διατηρούνται σε θερμοκρασία από 20oC έως 35oC. Αν του ψεκάζεις τα φύλλα με νερό όχι μόνο θα δείχνει πιο όμορφο και καθαρό αλλά θα του χαρίσεις ανάσες ζωής και ανανέωσης. Ρίξτου πλήρες λίπασμα την Άνοιξη και το φθινόπωρο.


σπαθίφυλλο


7)Αλόη: Ένα πραγματικά θαυματουργό φυτό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν καείς, κοπείς, κρυώσεις,για μάσκες ομορφιάς για ρόφημα(προσοχή μ'άυτο ,θέλει ειδική μεταχείριση),για τα πάντα!εγώ την λατρεύω ,έχω γεμίσει τον τόπο με αλόες. Αυτό που ίσως δεν ήξερες είναι ότι καθαρίζει και τον αέρα, απομακρύνοντας την φορμαλδεΰδη από το εσωτερικό του σπιτιού σου.


αλόη

8)Δράκαινα: Αγαπημένο φυτό εσωτερικού χώρου με διαθέσιμο σε πάνω από 40 ποικιλίες για να διαλέξεις εύκολα αυτό που σου αρέσει περισσότερο. Η Δράκαινα καθαρίζει τον αέρα ,μας έρχεται από την Αυστραλία και θέλει αρκετό φως, ζέστη και πολλή υγρασία και σταθερά υγρό χώμα. Καλό είναι να ραντίζεις συχνά τα φύλλα της και να τα καθαρίζεις με ένα βρεγμένο πανί σχεδόν κάθε βδομάδα. Δώστης δύναμη ρίχνοντας της λίπασμα ανά 15 ημέρες. Αν έχεις γάτα ή σκύλο στο σπίτι πρόσεξε λίγο γιατί αυτό το φυτό είναι λίγο τοξικό για τα κατοικίδιά .




9)Φτέρη: Φυτό που συναντάμε πολύ συχνά αλλά και που επίσης καθαρίζει τον αέρα . Της αρέσει το φως και η υγρασία, ιδανική θερμοκρασία για την φτέρη είναι η θερμοκρασία δωματίου. Για να της εξασφαλίσεις την υγρασία που χρειάζεται τοποθέτησε στο πιατάκι της γλάστρας βρεγμένο χαλίκι ή βότσαλα. H φτέρη χρειάζεται λίπανση μια φορά τον μήνα με ελαφρύ υγρό λίπασμα. Το χειμώνα το φυτό χρειάζεται προστασία από την παγωνιά, τοποθέτησε το το σε μια δροσερή και φωτεινή θέση. Αν κατά τη διάρκεια του χειμώνα χάσει το φύλλωμά του μην ανησυχήσεις την άνοιξη θα επανέλθει.




πηγή: anthemion flowers


Τα φυτά λοιπόν είναι ο σύμμαχός σου για μια καλύτερη ατμόσφαιρα, διάθεση, υγεία. Διακόσμησε τον χώρο σου με φυτά... θα σου κάνει καλό. Επίλεξε τα για δώρο για να τα χαρίσεις , σε φίλους, γνωστούς, συγγενείς. Ένα πολύτιμο δώρο για την υγεία τους.



 

Αυτά λοιπόν κι από εμένα ,

να προσέχετε & να αγαπάτε τους εαυτούς σας,

μέχρι την επόμενη φορά σας φιλώ



γουιθ λαβ Τ.



*Σου άρεσε το άρθρο?

δείξε μας την αγάπη σου, πατώντας την καρδούλα

ακριβώς από κάτω!


*Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή ,για να μαθαίνετε πότε ανεβαίνει

ένα καινούργιο άρθρο.



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page