Υπάρχουν στιγμές στην ζωή μας που αναρωτιόμαστε τι μας συμβαίνει ,τι πάει λάθος ,γιατί έχουμε αυτό το βάρος μέσα μας? γιατί δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές υποχρεώσεις μας?
Γιατί δεν μπορούμε να χαρούμε με τίποτα?γιατί δεν ζούμε την κάθε στιγμή ,και απλά την προσπερνάμε αδιάφορα?Οι μέρες περνάνε ,οι μήνες επίσης ,μπορεί και τα χρόνια και αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς είναι ένα κενό ,μία αδιαφορία για τα πάντα.
Τόσα πολλά γιατί ,τόσες εσωτερικές αναζητήσεις για το τι φταίει ,μήπως φταίνε όλοι γύρω μας ? μπορεί.. μήπως φταίει ο τρόπος ζωής ?επίσης μπορεί..
Κι όμως κάτι φταίει για όλα αυτά ,ή μάλλον κάποια 'τέρατα' που μας βασανίζουν,΄τέρατα όχι αληθινά,τέρατα φανταστικά που μπορεί να ζουν μέσα μας ,ψυχολογικά και που μας τρώνε την ψυχή,3 από αυτά τα τέρατα θα αναλύσουμε σήμερα.
Πάμε λοιπόν να τα αναλύσουμε :
1. ΑΓΧΟΣ -ΣΤΡΕΣ
Το στρες είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ένα νέο και απαιτητικό ερέθισμα. Προκαλεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης, η οποία μας επιτρέπει να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις, να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις και να παραμένουμε σε εγρήγορση. Ορισμένα άτομα αντιμετωπίζουν χρόνιο στρες, το οποίο επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη. Η αίσθηση ελέγχου και η θετική στάση βοηθούν να αντιμετωπίσει κανείς τα συμπτώματα του στρες και να χαλαρώσει. Το άγχος, μερικές φορές, είναι αποτέλεσμα του στρες, αποτελεί όμως μια διαφορετική κατάσταση υγείας. Το άγχος μοιάζει περισσότερο με το αίσθημα του φόβου, παρά με το στρες. Όταν έχουμε άγχος, αυτό οφείλεται σε ένα ερέθισμα που μας προκαλεί φόβο και ένα αίσθημα αδυναμίας. Μερικοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα αίτια του άγχους που βιώνουν ή πάσχουν από διαταραχές άγχους που απορρυθμίζουν τη ζωή τους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι φοβίες και το άγχος εμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη της ζωής ενός ατόμου. Ειδικότερα, το ψυχολογικό άγχος είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται συνήθως χωρίς φαρμακευτική αγωγή: κάνεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες, και αυτό υποχωρεί όταν σταματάει να υπάρχει η αιτία που άλλαξε την καθημερινότητά σου. Το παθολογικό άγχος, αντίθετα, σε εμποδίζει να ακολουθήσεις τις συνηθισμένες δραστηριότητές σου. Αντιμετωπίζεται με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, που ανήκουν στις σωματικές μεθόδους αντιμετώπισης της καταθλιπτικής διαταραχής, καθώς και με συνεδρίες ψυχοθεραπείας.
Μερικά από τα συμπτώματα του άγχους και του στρες είναι κοινά. Και στις δύο περιπτώσεις αισθανόμαστε ανησυχία, ταραχή ή δυσφορία. Το στρες, πολλές φορές, αποτελεί προπομπό του χρόνιου άγχους. Τόσο το άγχος, όσο και το στρες, σε μικρές δόσεις έχουν παραγωγικά αποτελέσματα, αν όμως χάσουμε τον έλεγχο, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Αιτίες και αποτελέσματα του άγχους Δεν είναι γνωστές οι αιτίες που κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν το άγχος τους, ενώ κάποιοι άλλοι όχι, οδηγούμενοι βαθμιαία στην κατάθλιψη. Ίσως η κληρονομικότητα και η ανθρώπινη βιοχημεία να παίζουν κάποιο ρόλο. Το ίδιο το άγχος είναι μια φυσιολογική ψυχολογική και σωματική αντίδραση απέναντι στις θετικές και τις αρνητικές πλευρές της ζωής. Σε βοηθά να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες με αυξημένη αντίληψη και ετοιμότητα. Ωστόσο, οι χρόνια αγχογόνες καταστάσεις συνδέονται και αυξάνουν την πιθανότητα κατάθλιψης, αν δεν έχεις μάθει να τις αντιμετωπίζεις σωστά. Μπορεί να σε κάνουν να είσαι συχνά κακόθυμος, να μην είσαι αποδοτικός στην εργασία σου, να μην «ευχαριστιέσαι» τις αισθηματικές σου σχέσεις, ακόμα και να μην καταφέρνεις να ανταποκριθείς στα απλά καθημερινά σου καθήκοντα.
Το στρες, όπως και το άγχος, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ψυχικές διαταραχές, σημειώνει η ειδικός. Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή είναι μια πάθηση, στην οποία δεν αναγνωρίζεται κάποια συγκεκριμένη αιτία. Αντιθέτως, η αγχώδης διαταραχή μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες, όπως οι κοινωνικές εκδηλώσεις ή η μοναξιά. Οι φοβίες, από την άλλη, αφορούν στον φόβο που αισθανόμαστε για ένα άτομο ή μια κατάσταση. Τέλος, η ιδεοληπτική νεύρωση (γνωστή και ως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή) μπορεί να οφείλεται στην εμμονική ανάγκη ελέγχου μιας κατάστασης, η οποία πηγάζει από το άγχος και το στρες.
2.ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Γνωρίζουμε ότι η διατροφή μας έχει άμεσο αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία, καθώς οι τροφές που επιλέγουμε να καταναλώσουμε επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, τα τριγλυκερίδια και άλλους συναφείς δείκτες. Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι οι διατροφικές μας επιλογές παίζουν ρόλο και στην ψυχολογική μας κατάσταση. Μετά από μια δύσκολη μέρα, συνήθως επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με ένα μπισκότο ή ένα κομμάτι κέικ, πιστεύοντας ότι θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Φαίνεται όμως ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, καθώς τέτοιου είδους γλυκίσματα και διάφορα άλλα εδέσματα στην πραγματικότητα απορρυθμίζουν την ψυχολογία μας. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βλαβερά τρανς λιπαρά, τα οποία βρίσκονται συνήθως σε αρτοποιήματα και πρόχειρα γεύματα, επεμβαίνουν στον έλεγχο των συναισθημάτων μας.
Δοκιμή που περιελάμβανε 5.000 ανθρώπους υπέδειξε ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των λιπαρών ήταν λιγότερο συνειδητοποιημένοι όσον αφορά τα συναισθήματά τους και είχαν μικρότερο έλεγχο αυτών. Η μείωση της πρόσληψης τρανς λιπαρών φάνηκε να οδηγεί σε ανάκτηση της ικανότητας ελέγχου της συναισθηματικής κατάστασης και της διάθεσης. Η βασική συντάκτης της μελέτης, Megan Holt, επισημαίνει πως «πρέπει να κατανοήσουμε ότι η κακή διατροφή έχει συνέπειες και για ψυχική μας ευεξία».
Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται σε μικρές ποσότητες σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Τα τεχνητά τρανς λιπαρά προκύπτουν έπειτα από επεξεργασία των ελαίων με μια διαδικασία που ονομάζεται υδρογόνωση, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τα λιπαρά να γίνονται πιο συμπαγή. Τέτοιου είδους υδρογονωμένα έλαια χρησιμοποιούνται για το τηγάνισμα ή ως συστατικό σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Βρίσκουμε τα τρανς λιπαρά κυρίως σε έτοιμα αρτοποιήματα, όπως μπισκότα και κέικ, καθώς πολλές φορές χρησιμοποιούνται για να έχει το προϊόν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
3.ΤΟΞΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Γνωρίζεις, ήδη, πόσο σημαντική είναι η αποτοξίνωση για τη σωματική σου υγεία. Γνωρίζεις πως η καλή διατροφή, η μείωση των αλκοολούχων ποτών, ο επαρκής ύπνος, η συστηματική άσκηση μπορούν να κάνουν θαύματα. Εξίσου σημαντική είναι και η αποτοξίνωση σε ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. Μια τέτοιου είδους αποτοξίνωση απαιτεί την απομάκρυνση από καταστάσεις και ανθρώπους που απομυζούν την ενέργειά σου και σε γεμίζουν αρνητικότητα.
Οι τοξικοί άνθρωποι εγκυμονούν εξίσου μεγάλους κινδύνους, για την συνολική υγεία σου, με τις τοξικές τροφές.
Τοξικοί είναι εκείνοι οι άνθρωποι που σε αποσπούν από θετικές και παραγωγικές συνήθειες, που σε κρατούν κολλημένο στο παρελθόν, συγκεντρωμένο στην αρνητικότητα και αρνούνται να συμμετέχουν στη χαρά σου.
Ρουφούν στην κυριολεξία την ενέργεια και το χρόνο σου, σε γεμίζουν αμφιβολίες και δεν είναι λίγες οι φορές συμβάλλουν στη μείωση της αυτοεκτίμησής σου.
Και το ακόμα χειρότερο; Η τοξικότητα είναι μεταδοτική.
Συνήθως είναι προσκολλημένοι επάνω σου για χρόνια και το να φύγουν από τη ζωή σου δεν φαίνεται καθόλου εύκολο.
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης τέτοιου είδους σχέσεων που με λίγη υπομονή, επιμονή και σταθερότητα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί.
-κι άλλα άρθρα σχετικά:
ΕΔΩ &
Όλοι μας παλεύουμε καθημερινά με διάφορα τέρατα στην καθημερινότητά μας ,είτε είναι υπαρκτά είτε είναι ανύπαρκτα ,το θέμα είναι το πως εμείς τα αντιμετωπίζουμε ,θα μου πεις ότι δεν είναι εύκολο αυτό ως καθόλου μερικές φορές.
Εγώ θα σου πω πως τίποτα δεν είναι δύσκολο και αν κάτσεις να ακούσεις την ψυχούλα σου και αγαπήσεις τον εαυτό σου ΄φροντίζοντας' τον ,όλα θα πάνε καλά .
'Όλα θα πάνε καλά αν ΕΣΥ το πιστέψεις ,αν ΕΣΥ κάνεις το ξεκαθάρισμα μέσα σου και έξω σου.Αν ηρεμήσεις ,πράξεις ανάλογα και βάζοντας το κάθε τι στο μυαλό σου σε μία σειρά όλα λύνονται.Ακόμα κι αν είσαι 'μικρός' απέναντι σε ένα ' μεγάλο τέρας' μπορείς να το νικήσεις ΑΝΕΤΑ με τις σωστές κινήσεις.
BE YOU,BE POSITIVE,
LOVE YOURSELF...
Katerina vl./life coach
*Σου άρεσε το άρθρο?
δείξε μας την αγάπη σου, πατώντας την καρδούλα
ακριβώς από κάτω!
*Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή ,για να μαθαίνετε πότε ανεβαίνει
ένα καινούργιο άρθρο.
Komentarze